6. Nap A berlini fal leomlásának 30. évfordulója

1989-ben ezen a napon újra egyesült a kettészakított Berlin. Leomlott a fal, ami közel három évtizedig keleten és nyugaton szétválasztotta a családokat, barátokat, szomszédokat.
Ma Berlin a szabadság, az individualitás és a tolerancia helyszíne. De ez nem mindig volt így.
1961. augusztus 13-án éjjel, titokban elkezdődött a berlini fal építése. Ez a fal szörnyű szimbóluma lett egy város és egy állam szétválasztásának, a félelemnek és a hidegháborúnak. A falépítés máról holnapra megváltoztatta az egész nemzet életét.
Ezért az 1989. november 9-i falleomlás sok berlini ember számára életük legszebb napja volt. Ez a nap volt az, amikor városuk újra egyesült. és az emberek békés úton visszakapták a szabadságukat.
2019. november 9-ét, a fal lebontásának 30. évfordulóját ezért Berlin és az ország az újraegyesítés és a demokrácia ünnepének szenteli. Az ünnepélyes megemlékezések, a látványos rendezvények az év legfontosabb eseményének számítanak.
Az ünneplés egy egész héten át tart, minden tv és rádióműsor is ezt tükrözi. Németország fővárosa egy óriási szabadtéri kiállítássá változik át. Rengeteg nevezetes helyszínen lesznek színielőadások, koncertek. Mindezek a z 1989/90-es eseményeket kívánják felidézni a Brandenburgi Kapunál, az Alexander téren, az akkori titkosszolgálat (Stasi) központ helyén és a Kurfürstendammon. Óriás kivetítőkön láthatjuk az egykori eseményeket bemutató régi fotókat a nem egyszer megrázó eseményekkel.
Lesznek koncertek, előadások, felolvasások, beszélgetések szemtanúkkal, filmvetítések.
A fesztivál zárását egy nagyszabású szombat esti rendezvény képezi, amikor az egész város a világ legnagyobb koncertszínpadává változik, ahol igen neves zenészek, ismert együttesek szórakoztatják az egybegyűlt óriási ünneplő tömeget.
Meghívott minden berlini és számtalan vendég az egész világból. A szabadságot ünnepli mindenki szabadon. És mi is ott leszünk a diákjainkkal!!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..