Berlini hétvége

Nagy utazásban volt részünk!

Berlinben jártunk, igyekeztünk a két nap alatt sok érdekességgel megismerkedni. A város terein mindenhol csodás adventi készülődés és dekorálás nyomait láttuk. Fenyőfák, csillogó díszek, óriási gömbök. Lassan nyit a karácsonyi vásár, addigra mindennek késznek kell lenni. Sokáig emlékezni fogunk erre az utazásra és több időre van szükség, hogy felfogjuk és feldolgozzuk a látványt, a benyomásokat és az élményeket. A főváros forgataga, sokszínűsége, a közlekedés, a pezsgés szédítően hatott ránk. Majdnem négy millió lakosa van Berlinnek. Németország legzöldebb városa, ahol nyolc millió fa tisztítja a levegőt és egy csodálatos parkká oldja a városi kőrengeteget. A teljesség igénye nélkül mesélnék néhány dologról, majd a diákok kiegészítenek talán a számukra fontos, vagy érdekes látnivalókkal.

A történelmi események miatt Berlin három centrummal rendelkezik. A nyugati rész szimbolikus központja a Brandenburgi Kapu környéke, keleten az Alexander tér a híres forgó TV toronnyal és az újraegyesítés után megépített Potsdam tér.

Az első nap Berlin nyugati oldalával ismerkedtünk. Az üzleti élet itt koncentrálódott, másnap néztük meg a keleti városrészt a rengeteg múzeumával, egyetemével.

A Reichstaghoz közeledve elcsodálkoztunk azon, hogy a parlament előtti hatalmas füves területre mindenki szabadon ráléphet. Nyáron akár grillezni is lehet itt, vagy mindennapos látványnak számít, hogy az előadások közti szünetekben egyetemisták százai napoznak a szép zöld füvön. Szomorúan láttuk azokat az emlékhelyeket, ahol azok a fiatalok veszítették életüket, akik a berlini fal leomlása előtt nyugatra akartak szökni. Emléküket ma is keresztek őrzik.A Brandenburgi Kapu felemelő látványa mindenkit lebilincselt. Döbbenten néztük a régi fotókat, amikor nem lehetett átmenni alatta, hiszen aknazár választotta ketté itt is Berlint. A fal 40 km hosszan szelte ketté a várost. Körülötte 160 km hosszan húzódott. Nyomait ma is láthatjuk az utca kövezetén. Ma csodásan elegáns a környék, tele követségi épületekkel, gazdag hotelekkel. A magyar követség épületét is megtaláltuk a legjelentősebbek – az amerikai, angol, francia és orosz követségi épületek – között. A kiemelt fontosságú helyszín annak a gesztusnak szól, amikor Horn Gyula kormánya lehetővé tette, hogy a keletnémet turisták Magyarországon keresztül Németország nyugati részébe utazhassanak érvényes útlevél nélkül. Valahol itt kezdődött a két Németország újraegyesítése. A Potsdam tér ultramodern épületei mind az egyesítése után épültek. Gazdagságot és magabiztosságot sugallnak. A közlekedés és az áruszállítás java a felszín alatt zajlik, ahogyan a négy ezer parkolóhelyet is a föld alá rejtették.

A délután kiemelkedő látványossága és utolsó állomásunk a Német Műszaki Múzeum volt. A több mint 25.000 négyzetméteres múzeum közlekedési, kommunikációs, termelési és energiatermelési technológiákat tár a látogatók elé. A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki talál itt magának érdekes látnivalót. Évi 600 ezer látogató fordul meg benne. A nap folyamán majdnem 15 km-t gyalogoltunk, de azt remélem, mindenkinek megérte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..