Lipcse – Tanári szemmel

Megérkezésünk másnapján, egy szép napos őszi-novemberi délelőttön meglátogattuk a 600 ezer lakosú Lipcse belvárosát. A várost Kis Párizsnak, a Hidak városának, vagy a Vizek városának is nevezik. Szászország virágzó, lüktető gyöngyszeme. A leghíresebb látnivalókat kerestük fel, a többi nevezetességgel később ismerkedünk majd.

Az ősi egyetemi, vásár- és kereskedőváros tele van múzeummal és kultúrával, sok híres ember élt és dolgozott itt, mint például Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, vagy Friedrich Nietsche.

Akkor jöjjön most pár szépség!

Az Augusztusz  tér ( der Augustusplatz)
Ez egy impozáns tér, ahol a Filharmónia épülete és az Operaház található (die Oper, das Gewandhaus)  és ott magasodik az egyetem főépülete. Több, mint 35 ezer egyetemista tanul itt. A fiataloknak a nagy vonzerőt a magas színvonalú oktatás és a tandíjmentesség jelenti. Az utóbbi egyedülálló a tartományokban.

A Filharmónia óriási épületét 1981-ben avatták fel, a világ egyik legnagyobb szinfónikus zenekarával rendelkezik. Ez egy hatalmas beton létesítmény, nagy üvegfalakkal, bár nem mondható éppen szépnek.

A lipcsei Operaház 1943-ban teljesen megsemmisült, 1960-ban építették mai formájában újjá. A belváros egyik legszebb épülete.

Az egyetem mellett magasodik Lipcse legmagasabb épülete (das City-Hochhaus). Hogy a magasból is gyönyörködhessünk a városban, felmentünk a tetején található tetőteraszra, a. 29.emeletre.

A Vásártér és a Régi Városháza (der Marktplatz, das Alte Rathaus)
A nem túl nagy, mégis díszes Vásártéren  (Marktplatz) rendeztek már a középkorban is a vásárokat, itt bonyolódott a kereskedelem. A térnek szép hátteréül szolgál a szász reneszánsz stílusban épült Régi Városháza (Altes Rathaus). Az emeletén ma a Lipcsei Várostörténeti Múzeum (das Stadtgeschichtliche Museum Leipzigs) található. A földszint tele van apró, mindenféle szép holmit árusító boltocskákkal.

 A  Szent Miklós templom ( die Nikolaikirche)
A város központjában áll ez a híres templom. Kívülről és belülről is figyelemre méltó. Bach sokat dolgozott és alkotott benne. 1989-ben itt kezdődtek a híres hétfői demonstrációk (die Montagsdemonstrationen) és egyúttal a békés forradalom(die friedliche Revolution). A templom  melletti pálmaágakkal díszített békeoszlop ( die Friedenssäule) erre emlékeztet.

A Mädler passzázs (die Mädlerpassage)

A legismertebb, épülettömböket közrefogó, fedett bevásárlóutcáknak nevezhető passzázs ez. Lipcse egyik egyedi nevezetességének számít ez az építészeti megoldás. 33 van belőle a városban. Ez 140 m hosszú, eredetileg bor-, porcelán- és  bőrkereskedés színhelye volt.

Benne található a híres Auerbach pince, ahol J.W. Goethe is igen sokszor megfordult diákként, mert érdekesebbnek találta, mint a száraz jogi tanulmányokat, amiért diákként a városba érkezett. Itt látta meg a ma is látható falfestményeken Faust alakját, ami fő műve megírására ihlette. Az Auerbachs Keller előtt láthatjuk Mefisztó és Faust bronz szobrát. A ma is étteremként működő, szász ételkülönlegességeket kínáló pince sok látogatót vonz a világ minden részéről. Ebben a passzázsban vannak a legdrágább butikok, kávézók. Építészetileg is érdemes megcsodálni.

A Tamás -templom (die Thomaskirche)

Lipcse a zene városa is, itt énekel 1212 óta a világhírű Tamás kórus. A templom karnagya, a város zenei igazgatója volt hosszú éveken át Johann Sebastian Bach. A templom melletti házban élt a családjával. 13 gyermekéből 11-et a templomban kereszteltek meg. Az ő végső nyughelye is itt található.

Az első városi sétánkba ennyi szépség megnézése fért. Hogy a sok csoda látványa után ismét a földre érkezzünk, elhatároztuk, hogy megkóstoljuk a legalább ennyire népszerű német kolbászfajtákat is. Nem csalódtunk! Jókedvűen tértünk haza a szállásunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..