Első benyomások

Fantasztikus érzés, hogy ismét Szászország egyik legszebb városában lehetünk egy olyan csapattal, ahol mindenki lelkes, nyitott az új ismeretek befogadására. A diákok eddigi viselkedése örömmel tölt el!
Nagyszerű volt átélni, ahogyan az itteni dolgozók fogadtak minket. Jól és jó szívvel emlékeztek ránk.
A csoport szakmai összetétele miatt úgy döntöttek, hogy nem a schkeuditzi birtokon kapunk szállást, hanem egy nemrégiben birtokukba jutott villában Lipcse polgári negyedében, ami kísértetiesen hasonlít Budapest követségekkel teli csodás városrészére, az Andrássy útra. Folyamatosan újítják fel a hatalmas villákat. A környéken minden megújult. Csodás az ősz az idén, eddig húsz fok fölött volt a hőmérséklet. A környék tele parkokkal, hatalmas öreg fákkal, a lombok színe leírhatatlan.
A programban jelen pillanatban kb.220 diák vesz részt különféle országokból. Nekünk a villa negyedik emelete áll rendelkezésünkre. Saját háziasszonyunk van, aki gondoskodik a reggeliről és a vacsoráról. A gyerekek szívesen kipróbálják a változatos felvágottat, a különféle sajtokat, a sokféle friss, meleg kenyeret, péksüteményt. Persze a müzlikedvelők is válogathatnak a finomságokban. Gőzölög a friss kávé, a tea, hideg a tej, frissen facsart a juice. Svédasztalos korlátlan fogyasztás van. Csak egy feladat követi az ízekkel teli komfortos reggelizést, a tányérokat, bögréket be kell rakni a mosogatógépbe. Szerencsére volt diák, aki ismerte, hogyan is pakolunk bele a gépbe, így a többieket is gyorsan rá tudtuk vezetni a helyes használatra. Az azért látszik, hogy otthon nem mindenki aktív, helyettük valószínűleg az anyukák pakolnak, terítenek, rakodnak. Már nem kell, ügyese a gyerekek, ha hazaérünk, lehet őket kibontakozni a konyhában!
A villa frissen felújított. A szobák kényelmesek, egy szem kislányunk saját szobával rendelkezik, a fiúk három másikban férnek el, tágas fürdőszobákkal és zuhanyozókkal.
Már jól használjuk a gépeket, ma a rendtartásról beszélgetünk majd. Ez a feladat akkor keletkezett, amikor benéztem a szobájukba, miután elmentek dolgozni…
A négy asztalos tanuló egy műhelyben lesz gyakorlaton a régi birtokhoz közeli kis településen. Értük jött az asztalosmester, Mercedes kisbusszal igyekeztek a munkába.
A fodrászokat 11 órakor mutatjuk be a fodrászstúdióban, Lipcse centrumában.
Rendszergazdáink a villa alagsorában kialakított informatikai laborokban dolgoznak.
Kíváncsian várjuk a beszámolóikat, hogy érezték magukat, mit tanultak.
A tegnapi városnézés után szépen eligazodnak a szokatlan nagyvárosi közlekedésben, jól tájékozódnak a térképen is. Fantasztikus lehetőség, hogy a bérletük minden közlekedési eszközre érvényes, korlátlan utazási lehetőséget kínál a városban. Úgy tűnik, kíváncsiak, szívesen fedezik fel a látnivalókat.
Az ebédet mindenki maga szervezi a rendelkezésre álló zsebpénzből. A Tanár úr gondos gazda, vezeti a kiadásokat.
Újdonság volt a gyerekeknek, hogy a palackokat, üvegeket, dobozokat nem dobjuk ki, hanem 25 centért darabját vissza lehet váltani. A szelektív hulladékkezelést is elsajátítjuk, már a konyhában ügyelni kell, hová kerül a műanyag, a papír és az ételmaradék.

Úgy látjuk, ezen a téren is jó képességeket tudunk kialakítani bennük.

Figyelnek egymásra, segítik egymást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..