Szombat – Az Elba Firenzéje

Jelentős kulturális szerepe miatt így szokták emlegetni a szász fővárost, Drezdát. Tegnap a vendéglátónk jóvoltából kis időre nekünk is volt módunk meglátogatni és néhány kiemelkedő ékkövét közelebbről  látni.
Fontos felidéznünk, hogy 1945-ben a szövetséges bombák szinte teljesen elpusztították, romhalmaz maradt a városból, 35000 lakos meghalt. Ma  újból  régi fényében ragyog. Az újraegyesítést követő évtizedekben sok műemlékét újjáépítették, a  változás sok pénzt biztosított Drezda számára, amely most újra a turistalátványosságok gazdag színhelye. Minden látnivalóra nem jutott időnk, én is csupán néhányról mesélek.
Első helyen említem a Zwingert. Erős Ágost szász választófejedelem, később lengyel király rendelete alapján építették, a német késői barokk építészet legszebb alkotása. A nagy művészetpártoló a kor uralkodóihoz hasonlóan XIV. Lajost fényűzését utánozta. A Zwinger nehezen meghatározható műfajú építmény.  Nem vár, mert eredeti védelmi feladatát már rég elveszítette. Nem is kastély, mert nincs semmilyen lakófunkciója. Kertnek semmiképpen nem nevezhető, mert a gyepes tereken és a szökőkutakon kívül nincs semmi kerti jellege. Talán kerti pavilonnak nevezhetnénk, viszont ahhoz hatalmas. Tulajdonképpen egy szabadtéri díszterem, aminek a falai múzeumként működnek. Erős Ágost udvari ceremóniák és ünnepségek  lenyűgöző helyszínének szánta. Fényes  díszelőadásokat, pompás álarcosbálokat, lovasbemutatókat  rendezett. Itt helyeztette el féltett narancsfáit is, ami annak idején nagy divat volt. A tetősétányon sétálva megpróbáltuk elképzelni, milyen lehetett az a pazar esküvő 60000 gyertya fényében, amit a király fia ás utóda, Frigyes Ágost herceg tiszteletére rendezett.

 Bemenni sajnos nem volt időnk, talán legközelebb. A Zwinger palota galéria szárnya ad otthont a híres képtárnak, a Gemäldegalerie Alte Meister-nek.  A képtáron kívül a palotában kapott helyet a Porzellansammlung (porcelángyűjtemény), melyben japán, kínai de főleg meisseni porcelánok láthatóak, a Mathematisch-Physikalischer Salon (a matematika és fizika szalon) melyben különböző korszakokból származó tudományos eszközök, órák, szextánsok láthatóak, valamint a Rüstkammer (fegyvertár), ahol 16-17. századi fegyverek, páncélok láthatóak, és a Grünes Gewölbe, a káprázatos (kincstár).
Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, a hűvös szél és eső ellenére mégis lebilincselt minket a közelben található Langgalerie (Hosszú Galéria), ami egy óriási, a világ legnagyobb  faliképe. W. Walther festőművész a 19. században egy 102 méter hosszú sgraffitóval díszítette, mely a szász választófejedelmeket ábrázolja 1127-1904 közötti időben. Ez a  Fürstenzug (Fejedelmi menet). 23000 meisseni porceláncsempe borítja. 94 alakot ábrázol. Nagyszerűen nyomon követhető rajtuk az akkori korhű uralkodói ruhaviselet, a fegyverzet és még a lófajták is. Isteni csoda, hogy a bombázások nem tettek kárt benne, mert ezt az épületet nem érte közvetlen találat, a környezetében keletkezett óriási hőhatás pedig nem ártott a még magasabb hőmérsékleten (1380 fok) kiégetett csempéknek.

Nekem személyesen ezek a színhelyek tetszettek a legjobban. Jó, hogy ott lehettem!

 Weblinks:

 Hochauflösende Aufnahme des Fürstenzuges bei Gigapan.org

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..