Motettán a Tamás- templomban – Előzetes

Ma este hat órakor ismét ellátogatunk a Szent Tamás- templomba, Lipcse második legnagyobb templomába, melyet  1212-ben alapítottak. De nem csupán szépsége miatt híres és ismert ez a műemlék.
1539-ben itt tartott pünkösdi prédikációt Luther Márton.
Itt dolgozott 1723-1750-ben bekövetkezett haláláig Johann  Sebastian Bach  kántorként és karnagyként, aki emellett  Lipcse zenei vezetője is volt. Életének utolsó negyed századában az iskolai és templomi tevékenysége mellett elvállalta a Collegium Musicum igazgatását is. Ma is nagyon sokan érkeznek a világ minden részéről, hogy részt vegyenek egy misén, vagy meghallgassák a Tamás-kórust, gyönyörködjenek  a csodás orgonazenében, vagy  hallhassák a Gewandhausorchester koncertjét.

A Bach  alapította 800 éves Tamás-kórus ma is működik, a világ egyik legrégebbi és leghíresebb fiúkórusa. Neves zeneszerzők és zenészek vezetésével dolgoznak, rengeteget koncerteznek külföldön és belföldön. Mindmáig Bach-művei alkotják a kórus zenei súlypontját.
A kórusnak jelenleg száz tagja van. A 9 és 18 éves kor közötti fiúk egy lipcsei kollégiumban laknak, és a Tamás-gimnázium diákjaiként igen  színvonalas zenei és nyelvi oktatásban részesülnek. “Otthonuk” a Lipcse belvárosában található Tamás-templom. Halála után sok évvel itt
helyezték örök nyugalomra Johann Sebastian Bach-ot.
Az egyházzene egyik legrégebbi őrzőjeként és előadójaként a kórus a gregoriántól a modern egyházzenéig számos művet megszólaltat.

A mai motetta azért is rendhagyó, mert a kórus új kántort keres, mivel az eddigi kórusvezető  betegsége miatt nem tudja folytatni már a munkáját. A kiírt pályázatra a jelentkezők közül a legalkalmasabbat egy szigorúan szakmai összetételű bizottság választja ki. A pályázók sokat próbálnak a kórussal, koncerteket is adnak. Aki ma vezeti őket, érdekes módon éppen schkeuditzi születésű, igen magasan képzett művész. Talán ő lesz a kiválasztott? A mai Tamás-templom karnagya?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.